17.5.2017

VALTIOLLISET HAUTAJAISET

Kuva: www.hopehat.com
Valtiolliset hautajaiset ovat valtion kustannuksella järjestettävät hautajaiset tärkeälle henkilölle, joissa noudatetaan tarkkaa protokollaa ja joihin usein liittyy tavallisista hautajaisista poikkeavia seremonioita, kuten kunnialaukausten ampuminen tai yleinen suruliputus. Valtiollisiin hautajaisiin ovat useimmissa maissa automaattisesti oikeutettuja valtionpäämiehet, kuten monarkit ja presidentit, mutta niitä järjestetään harkinnan mukaan myös muille tärkeille henkilöille.

HAUTAJAISTEN PUKEUTUMISKOODI

Virallisissa hautajaisissa pukukoodi ilmoitetaan kutsussa.

MIESTEN PUKEUTUMINEN
 
Virallisissa hautajaisissa miehet voivat käyttää päivällä sakettia ja kello 18 jälkeen frakkia mutta yleisesti käytetty miehen hautajaisasu on tumma puku, joka voi olla musta, tummansininen tai tummanharmaa. Tumman puvun ja valkoisen kauluspaidan kanssa käytetään mustaa, eleetöntä solmiota. Mikäli mustaa solmiota ei ole, muu tummasävyinen ja hillitty solmio käy hyvin kuten tummansininen tai tummanharmaa. Taskuliinan tulee olla valkoinen ja se voidaan taittaa joko taskusta puoli senttiä pilkistäväksi siistiksi viivaksi tai hillityksi kulmataitokseksi. Mikäli liinan reuna jää taitoksessa näkyviin, sen tulee olla käsin viimeistelty. Koristelemattomat mustat nahkaiset nauhakengät ovat osa hautajaispukeutumista. Etiketti suosittelee nahkapohjaisia kenkiä, mutta hillityt kumipohjaiset kengät ovat täysin hyväksyttävät. Kenkien tulee olla puhtaat ja kiiltää vain hillitysti. Huonolla tai liukkaalla kelillä kengät voi suojata mustilla tai tummilla kalosseilla. Mustien kenkien kanssa käytetään mustia sukkia. Puvun housujen kanssa voi käyttää mustaa hillittyä pukuvyötä max. 3.5cm korkea. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää joko mustia tai valkoisia olkaimia. Polvimittaisen tai pitkän päällystakin tulee olla joko musta tai tummasävyinen. Päällystakin pitää peittää puvun takki kokonaan. Mikäli sää niin edellyttää, voidaan tumman päällystakin kanssa käyttää kaulahuivia. Kaulahuivi on miesvierailla tummansävyinen, paitsi arkunkantajilla valkoinen. Mikäli käsineet ovat käytössä, on niiden oltava nahkaa ja mielellään mustat. Hattua käytettäessä sen tulee olla tumma, lierillinen huopahattu, tai talvella turkismateriaalista valmistettu lakki. Suomen talvessa on kuitenkin järkevää pitää mitä tahansa tummasävyistä ja hillittyä hattua päässä. Hattu pidetään päässä surusaaton aikana, mutta se otetaan pois päästä arkun laskemisen ajaksi. Arkunkantajilla on hattu päässä ja arkun hautaan laskemisen jälkeen, kantajat paljastavat päänsä ja seisovat hetken paljain päin haudan äärellä.
NAISTEN PUKEUTUMINEN

Naisten hautajaispukeutumiseksi suositeltavaa on musta, polvimittainen, yksinkertainen jakkupuku tai leninki tai leningin ja jakun yhdistelmät. Housuasuakin voi käyttää mutta tämä ei ole suotavaa virallisissa hautajaisissa. Kirkasvärisiä vaatteita tulee kaihtaa. Etiketin mukaisesti naisen tulee pukeutua hautajaisiin mustiin vaatteisiin ja asusteisiin. Paidan tulee olla peittävä ja pitkähihainen ja se voi olla musta, vaaleanharmaa, tummansininen tai tumma lila, koska se on kirkollinen väri. Kengiksi suositellaan mustia, umpikärkisiä jalkineita ja lisäasuina sukkahousut tai stay-upit. Huomiota herättävien korujen ja asusteiden käyttöä tulee välttää. Tummien lasien käyttäminen on sallittua. Käsilaukun tulee olla hillitty, pieni kooltaan ja musta. Päällysvaatteissa noudatetaan samoja suosituksia kuin miesten pukeutumisessa, eli vähintään polvipituinen tumma takki ja käsineet ovat sään vaatiessa paikallaan.

Hautajaisissa voidaan käyttää asuun sopivaa mustaa, yksinkertaista hattua, jossa voi olla myös hillittyjä koristeita. Hattu valitaan sisävaatteiden ja vuodenajan mukaan, koska kirkossa tai kappelissa päällysvaatteet riisutaan kukkalaitetta laskettaessa. Jos muistotilaisuus päättyy ennen kello 18, nainen voi pitää hatun päässä koko tilaisuuden ajan. Liian näyttävät ja huomiota herättävät hatut eivät kuulu hautajaisiin. Silmät peittävää harsollista hattua käyttävät yleensä vain vainajalle läheisimmät henkilöt eli joko puoliso, äiti, tyttäret tai sisaret. Harso pidetään alhaalla siihen asti kunnes arkku on laskettu hautaan ja harso nostetaan ylös muistotilaisuudessa.

Naisen hatun käyttö on hautajaisissa valinnaista mutta tämä kannattaa tarkistaa kutsukortista. Esimerkiksi edellisissä valtiollisissa, pääministeri Harri Holkerin hautajaisissa vain harvalla naisvieraalla oli hattu päässään (elokuu 2011). Valtiollisen protokollan mukaan seppeleen laskijoilla tulee olla hattu ja ohuet mustat käsineet.

Lähteet:
Wikipedia: Valtiolliset hautajaiset
Ulkoasianministeriön protokollaosasto
Linkki Hopehat.com
Bisnespukeutuminen (kirja), Hilkka Särkikoski-Pursiainen

Espoossa 17.5.2017 Tuija Kauppinen
Tuija K Designing People