30.11.2016

GENTLEMAN XMAS


KUVA: BLACK TIE * TRENDSPOTTER.NET

NYT ON TAAS se aika vuodesta, kun mieskin saa ja voi pukeutua juhlavasti ja voi hieman ylittää omia totuttuja pukeutumisrajojaan. Smokki (black tie) on miehen iloisten juhlien juhlava iltapuku ja sitä voi käyttää, kun kutsukortissa ilmoitetaan pukukoodi 'smokki' tai 'smokki tai tumma puku' tai 'smokki tai iltapuku'. Usein suomalaisissa esim. yhdistysten merkkijuhlissa pukukoodiksi on merkitty 'tumma puku' hieman erheellisesti vaikka toivotaan miehille juhlavaa smokkia ylle. Jos pukukoodi on pelkkä 'smokki', se tarkoittaa miehelle joko smokki tai tumma puku. Tämä on tärkeää, koska yhä näin 2000-luvun alkuvaiheessa pukukoodit ilmaistaan miehen pukeutumisen mukaan ja koodaus vaikuttaa naisen asuvalintaan.

Jos mies tarvitsee smokkia tai frakkia säännöllisesti, suosittelen oman puvun hankintaa, mutta jos käyttö on vähäistä, on käytännöllisempää tarvittaessa vuokrata kyseinen puku tai käyttää tummaa pukua.

KUVA: SMART CASUAL BLACK SUIT * TRENDSPOTTER.NET
Mustaa pukua mies voi käyttää joka päivä

Yllä olevassa kuvassa on esimerkkejä miesten mustan puvun käytöstä Smart Casual -tyyliin mutta samoin kuin naisille suosittelen arjessa värien vapaampaa käyttöä. Tosin, joillekin ihmisille musta väri on pukeutumisen ja oman tyylin brändiväri ja tyylikkäästi toteutettuna se sopii heidän tyylin yleisväritykseen ja erityisesti ihon pigmenttiväritykseen. Kaikille musta ei sovi tyyliin eikä omia väriä vasten. Muutama käytännön neuvo mustan puvun hankintaan:

1. Hanki itsellesi musta puku, joka istuu täydellisesti ylläsi, mieluiten räätälöity tai mittatilauksesta.

2. Jos käytät mustaa pukua juhlaan solmukkeella (rusetti), valitse alle laadukas, valkoinen paita, jossa etunapituslista sekä kengiksi mustat, laadukkaat Oxfordit. Lisäsäväyksen teet kiiltonahkaisella kenkävalinnalla. Tämä on hyvä vaihtoehto smokin oston sijaan.

3. Pukua valittaessa, valitse tarkoin materiaali. Ohut ja laadukas villakangas on hieman arvokkaampaa mutta on aina tyylikäs eikä rypisty. Huomaat tämän valinnan edut pukua käyttäessäni. Ohut villa on hyvä myös kuumemmissa olosuhteissa mutta kesäpuvun materiaaliksi sopii myös laadukas puuvilla. Pellava on haastava bisnesmateriaali: se on aina ryppyinen.

4. Paidat mustan puvun alla olisi hyvä olla tyylikkään yksinkertaisen värisiä kuten valkoinen, harmaa tai laivastonsininen, ja paidan tulisi olla vartalonmyötäinen eli ei liian iso, jotta itse puku - ja mies sen sisällä - pääsee oikeuksiinsa.

5. Kuten kuvassa yllä, kasuaalimpaan käyttöön ja vapaamuotoisempiin tilaisuuksiin on mustaa pukua helppo tyylitellä poolopaidalla, t-paidalla, värikkäällä taskuliinalla ja kauluspaita ilman solmiota sekä valitsemalla mokkanahkaiset kengät.

Jos asia tuntuu liian haastavalta ja haluat ostoksille yhdessä ammattilaisen kanssa, soita minulle. Voimme samalla katsastaa muutkin pukeutumisasiasi läpi (vapaa-aika/bisnes/juhla). Tuija K +358 50 331 6702 tai tuija.kauppinen@tuijak.fi

Lisätietoa miesten pukeutumispalveluista täältä.